هادی‌ های جریان برق، کابل‌ های دوربین‌های مداربسته، کابل‌های مخابراتی و هر نوع کابلی که در صنایع مختلفی مانند ساختمان‌سازی، مخابرات، کشاورزی و … استفاده می‌شوند نیاز به محافظت دارند تا برابر عوامل خارجی مقاومت بالایی داشته باشند و از آسیب دیدن در امان باشند. در صنایع مختلف همواره جلوگیری از خوردگی و پوسیدگی فلزات یک دغدغه و بحث مورد توجه بوده است و تا امروز روش‌های متنوعی برای این امر استفاده شده است (پوشش دهید با رنگ، پلاستیک، PVC و انواع پوشش‌های دیگر). یکی از مرسوم‌ترین پوشش‌ها برای محافظت بیشتر از فلزات پوششی به نام گالوانیزه است که تقریباً ۶ دهه است در ایران حضور دارد و جایگاه ویژه‌ای در صنایع مختلف دارد.
برای محافظت از سیم‌ ها معمولاً از لوله‌هایی تحت عنوان لوله برق استفاده می‌شود که ممکن از جنس، فلز، PVC، گالوانیزه، UPVC یا خم سرد و حتی پلاستیک باشند. هر کدام از این لوله‌ها با توجه به شرایط و ویژگی‌ های فیزیکی و شیمیایی خاص خود ممکن است در شرایط مختلفی استفاده شوند.
لوله فلکسیبل به چه لوله‌هایی گفته می‌شود؟
لوله فلکسی به نوعی از لوله‌های بسیار قدرتمند گفته می‌شود که برای محافظت از انواع کابل‌ها و سیم‌ها مانند کابل برق، کابل مخابرات، کابل دوربین مداربسته و هر نوع هادی دیگری استفاده می‌شود. لوله فلکسی بیشتر برای محافظت از کابل‌های رسانا در محیط‌های بیرونی ساختمان‌ها و محیط‌های باز استفاده می‌شود. بیشترین کاربردهای لوله‌های فلکسی در محافظت از کابل دوربین‌ها مداربسته است که کار انتقال تصاویر به دستگاه DVR و MVR را انجام می‌دهند. بارزترین ویژگی لوله‌های فلکسی انعطاف بسیار بالای آن‌ها است. در واقع این لوله‌ها ساختاری مشابه لوله خرطومی دارند که با مواد تشکیل دهنده آن‌ها فلز است و توسط گالوانیزه پوشش داده شده‌اند از این‌رو کاربردهای بسیار زیادی دارند.
مزایا، قابلیت‌ها و معایب لوله‌های فلکسی
همان‌طور که گفته شد این نوع لوله‌ها به‌عنوان محافظ برای انواع کابل‌های رسانا استفاده می‌شوند تا بتوانند آن‌ها را در برابر عوامل بیرونی محافظت کنند. از جمله مزایای این لوله‌های متوان موارد زیر را عنوان کرد:
دارای مقاومت کششی و چرخشی بسیار خوبی هستند.
لوله‌های فلکسی دارای انعطاف‌پذیری بالایی هستند و می‌توانند در کمتری زاویه ممکن خم شوند.
در برابر فشارها، ساییدگی و انواع ضربات مقاومت بالایی دارند.
توانایی تخلیه الکتریسیته ساکن به اتصال به زمین را دارند.
طول عمر و ماندگاری خوبی دارند.
در برابر عوامل محیطی مانند نور آفتاب و اشعه‌های فرابنفش و حرارت مقاومت بالایی دارند.
انواع لوله فلکسی
لوله‌های فلکسی مانند سایر لوله‌ها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند که هر کدام می‌توانند برای محیط‌های مختلفی مناسب باشند و عملکرد متفاوتی داشته باشند. مهم‌ترین مدل‌های لوله فلکسی به شرح زیر هستند:

لوله فلکسی بدون روکش
همان‌گونه که از اسم آن‌ ها مشخص است، این لوله‌ها از هیچ روکشی استفاده نمی‌کنند و همین امر دلیلی است که معمولاً از این لوله‌ ها در فضاهای داخلی و برای عبور کابل و سیم‌ها از استفاده می‌شود. هرچند که پوشش گالوانیزه می‌تواند مقاومت خوبی در برابر رطوبت داشته باشد اما بهتر است از لوله‌های فلکسی بدون روکش در محیط‌ های مرطوب استفاده نشود.

لوله‌های فلکسی روکش‌دار
این نوع از لوله‌ها دارای روکشی از جنس PVC هستند و به علت داشتن انعطاف‌پذیری بالای خود برای عبور دادن انواع سیم‌ها و کابل‌ها در محیط‌های بیرونی استفاده می‌شوند. با توجه به داشتن روکش پی‌وی‌سی می‌توان از این لوله‌ها حتی در مکان‌های مرطوب نیز بهره برد هرچند که استفاده در محیط‌های خشک می‌تواند طول عمر آن را بالا ببرد. همچنین این لوله هم قابلیت استفاده به صورت روکار و هم توکار را دارند و می‌توانند در صنایع مختلف به کار برده شوند.