آبنما و فواره ها یکی از عوامل و سیستم های دلچسب، مُکمّل و خوش آیند برای ایجاد آرامش فکری و تلطیف هوای محیط هستند. چنانچه مایل به استفاده از انواع آبنما و فواره جهت استخر یا فضای سبز خود می باشید پیشنهاد می کنیم در ادامه مطلب همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدی از انواع مدل ها، ابعاد، مشخصات فنی و قیمت خرید آن ها برای شما ارائه نمائیم.


نحوه انتخاب و خرید انواع آبنما و فواره استخر


آبنما استخر در فرهنگ ایرانی


در ایران باستان آب پیام‌آور روشنایی و پاکی به شمار می‌رفت و از ارزش زیادی برخوردار بود. شاید به علت اینکه ایران کشوری کم‌آب بوده، این مایع حیاتی بین مردم قدر و منزلتی والا داشته است. آب نزد ایرانیان نه تنها برای رفع نیازها مورد استفاده قرار میگرفته، بلکه از لحاظ معنوی و روحی نیز تاثیر بسیاری داشته است.


آب با قابلیت‌های مختلف خود مانند حیات، تازگی، درخشندگی، پاکیزگی، رونق و رواج روشنایی، سکون و آرامش و تحرک، احساس‌های متفاوتی را در روح و روان انسان باقی گذاشته است. به همین دلیل همواره در مکان‌هایی که ساخته دست بشر هستند، به صورت‌های مختلف برای خود جا باز کرده است. این مساله در رابطه با مکان‌هایی مانند پارک یا باغ ایرانی بیشتر چشمگیر است. زیرا عنصر آب به عنوان یکی از زیباترین زمینه‌های دید و یکی از موارد تکمیلی فضای سبز مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته در این مکان‌ها وجود آب برای پاکیزگی محل و آبیاری درختان و گل‌ها یا استفاده برای سرویس‌های بهداشتی نیز ضروری و پراهمیت است.


آب و روانشناسی


انسان مجموعه‌ای است پیچیده از روح و ذهن و جسم. همان‌گونه که جسم آدمی به غذا نیازمند است، ذهن و روح او نیز طالب عناصری است که به او آرامش ببخشد. در جامعه شهری که ساختمان‌های بلند و خیابان‌ها و زندگی ماشینی همه جا را احاطه کرده، جلوه‌های زیبایی و هنر، بهترین پناه برای روح خسته و آرامش‌طلب آدمی است. امروزه در شهرها شاهد عناصری با بافت سخت مثل بتن و ... به جای عناصر طبیعی (پوشش گیاهی) هستیم. لذا باید با به‌ کارگیری عناصری که بافت نرم دارند، گوشه دنج و زیبایی فراهم کرد تا به روان انسان آرامش بخشد. این مکان‌ها می‌توانند پارک‌ها و باغ‌های شهری باشند. آب یکی از این عناصر به شمار می‌رود و چه در حالت سکون و چه در حالت حرکت نوازش‌دهنده روح انسان است.
حرکت و موسیقی آب (صدای شر شر آب)، در جلوه‌ گری بیشتر فضای سبز نقشی در خور توجه دارد. می‌توان آب را به صورت جویبار و چشمه برای نقاط آرام و بی سر و صدا و به صورت آبشار و فواره‌های بزرگ و کوچک برای نقاط پر ازدحام و شلوغ طراحی کرد. 


آب و انعکاس


سطح آب ساکن، با انعکاس نور مانند آینه عمل می‌کند و پدیده های اطراف خود را با چرخش 180 درجه نمایش می‌دهد، تکمیل ‌چنین انعکاسی پوشش گیاهی در آب و تابش نور خورشید بر روی گیاهان آبزی موجود روی آب نیز تصویر زیبایی برای بیننده به وجود می‌آورد. آب در حال حرکت نیز منعکس‌کننده امواج نور در فضاست؛ مانند نوری که از یک جویبار روان روی برگ درختان منعکس می‌شود.


آبنما و استخر یکی از ضروری ترین عناصر ایجاد باغ و فضای سبز می باشند و آبشارها و جویبارهای طبیعی و مصنوعی همیشه برای مردم جذابیت خاصی داشته‌اند. امروزه طراحان توانسته‌اند با الهام از زیبایی‌های طبیعی و از جمله آبشارها و جویبارها، در پارک‌ها و باغ‌ها گوشه‌هایی از طبیعت را تا حد امکان بیافرینند. ارزش وجودی این طرح ها و پروژه ها به جنبه‌های زیبایی‌شناسی آنها محدود نمی‌شود، بلکه در تلطیف هوا و مطبوع ساختن فضای زیبا و همچنین جلو گیری کردن از راکد ماندن آب نیز بسیار موثرند. فواره یکی از عناصر معماری است که آب را به هوا پرتاب می‌کند. این کار یا به منظور سهولت در استفاده از آب (آشامیدن و یا شستشو) و یا برای مقاصد زیبایی انجام می‌شود.


انواع آبنمای استخر از نظر پاشش آب 


آبنما منظم Formal


منظور از طراحی منظم، دادن شکل کاملاً هندسی به آبنما و فواره ها است. این نوع آبنمای استخر و فواره ها وقتی در یک چشم‌انداز که به شیوه منظم طراحی شده است، قرار گیرند، بهترین نمای خود را نشان می‌دهند. اشکال به حالت قرینه و کلاسیک به کار می‌روند. مواد به کار رفته در آبنماهای منظم معمولا، سنگ و بتن‌های صاف و منظم است. البته از فایبرگلاس هم در اندازه‌های دلخواه و به فرم منظم می‌توان استفاده کرد. آبنماهای منظم هنگامی که دارای لبه برجسته باشند، جذابیت بیشتری دارند. چرا که نشستن روی لبه برجسته استخر جالب است و از طرفی برای کودکان امنیت دارد. در باغ‌ها و پارک‌های کوچک شهری، بهتر است که آبنما به شیوه منظم طراحی شود.


آبنمای استخر غیرمنظم Informal


آبنماهای غیرمنظم می‌تواند از اجسام قالب‌ریزی شده و ظروف با اشکال غیرهندسی و خیالی و یا سنتی ساخته یا به فرم آزاد با پیروی از آبگیرهای طبیعی طراحی شود. در این صورت آب‌نماها دارای گوشه‌های راست و دیوارهای عمودی و حاشیه‌های منظم و دست‌ساز نیستند. یا دست کم در ظاهر این طور به نظر می‌آیند. برای ساخت آنها، بیشتر از سنگ و سفال و گیاهان بومی استفاده می‌شود. لازم به ذکر است که برای ایجاد آبنماهای طبیعی باید فضای کافی وجود داشته باشد. پس از مشخص شدن سبک طراحی پارک، مساحت و فرم استفاده از آب (جاری-ساکن) تعیین می‌شود.

وسعت کل آب بستگی به مساحت پارک و شرایط اقلیمی منطقه دارد. در مناطقی که آب و هوای خشک دارند، باید پرش آب (فواره، آبشار) بیشتر باشد. برای آب و هوای مرطوب، ریزش و پرش آب حتی‌الامکان باید کمتر شود. در مناطقی مانند تهران بهتر است حدود 25 درصد از مساحت کل پارک به آب و آبنما اختصاص داده شود. برحسب شرایط، توپوگرافی زمین و هدف‌هایی که از ایجاد آبنما و فواره وجود دارد، اشکال مختلفی از آبنما و فواره ساخته می‌شود. شکل و تعیین محل آبنما و فواره خود بستگی به موقعیت زمین و هماهنگی با دیگر عوامل باغ، هم‌چنین سلیقه و ابتکار طراح دارد.


برکه‌ها یا باغچه‌های آبی


احداث برکه برای تلطیف هوا و زیبایی می باشد. برکه به اشکال منظم و غیر منظم با اعماق مختلف است، در برکه‌ها ضمن اینکه آب راکد وجود دارد و آب متحرک هم موجود است تا گیاهان از موهبت طبیعی ساخته شده به دست بشر برخوردار شوند. گیاهانی که داخل یا نزدیک برکه کاشته می‌شوند، باید با خطوط و گل‌های تزیینی منطقه هماهنگی داشته باشند. استفاده از گیاهان آبی بسیار در برکه سازی متداول و زیباست.