این شیر ها در صنایع مختلفی کاربرد دارند که از جمله آنها می توان به صنایع سنگین ، ماشین آلات راه سازی ، دستگاه های تزریق پلاستیک ، پرس های صنعتی ، قالب سازی ها و … اشاره کرد.
به طور کلی اگر در سیستمی نیاز به قدرت زیاد باشد می بایست از سیستم های هیدرولیک استفاده کرد و در سیستم های اتومات هیدرولیک نیز از این شیر ها می بایست برای جا به جایی جک و انتقال نیرو به سازه مورد نظر استفاده کرد.
اجزای شیر برقی هیدرولیک:
این قطعه از اجزای مختلف داخلی و خارجی تشکیل شده است که در ادامه به انواع آن می پردازیم.
– بدنه اصلی
– سولنوئید ها
– اسپول
– فنرهای سر و ته
– بوبین یا سیم پیچ (coil)
– مهره های نگه دارنده
– سوکت ها
بدنه اصلی:
بدنه شیر برقی هیدرولیک در واقع بیرونی ترین قسمت آن می باشد که در داخل و روی آن اجزای دیگری سوار می شوند. بدنه شیر محل نگه داری و عبور و مرور روغن هیدرولیک نیز هست که در واقع پل ارتباطی با قسمت های دیگر سیستم می باشد.
سولنوئید ها:
این قطعه بسته به مدل شیر برقی هیدرولیک در دو سر یا یک سر شیر قرار و بر روی بدنه اصلی قرار می گیرد. در واقع بوبین ها بر روی این سولنوئید ها سوار می شوند و با ایجاد میدان مغناطیسی باعث حرکت یک شفت یا خار کوچک داخل این سولنوئید ها می شود. این خارهای کوچک با حرکت و ضربه زدن به اسپول نیز باعث جا به جایی اسپول و عوض شدن مسیر روغن می شوند.
اسپول:
از اصلی ترین قسمت های شیر، اسپول یک شیر برقی هیدرولیک است که در واقع فرمان یک شیر کنترل جهت را مشخص می کند. اسپول داخل بدنه ی شیر قرار می گیرد و قلب تپنده ی آن می باشد. با ساختار خاص خود و جابه جایی آن به وسیله ی سولنوئیدها مسیر روغن بین پورت های ورودی و خروجی تغییر می کند و یا حتی روغن داخل شیر محبوس می شود. دارای مدل های بسیار متنوع و مختلف می باشد که هرکدام از مدل های آن در واقع یک فرمان خاص از حرکت روغن است.
فنرهای سر و ته:
هنگتمی که اسپول در داخل بدنه شیر حرکت کرد و به سمت راست یا چپ رفت نیاز است که دوباره سر جای اول خود برگردد. در اینجا فنرهایی که در سر و ته شیر قرار می گیرند این کمک را به اسپول میکنند و آن را به کحل اولیه خود بر می گردانند.
بوبین:
بوبین ها تنها قسمت برقی این شیر ها می باشند و همانطور که گفتیم بر روی سولنوئید شیر ها بسته می شوند. هنگامی که به این بوبین ها برق وارد می شود به دلیل وجود سیم پیچ مسی که داخل خود دارند باعث به وجود آمدن یک میدان مغناطیسی می شوند که این میدان مغناطیسی باعث به حرکت درآمدن خار های داخل سولنوئید و در نتیجه حرکت اسپول و عملکرد شیر می شوند.
مهره های نگه دارنده:
وظیفه ی این مهره ها نگه داشتن و ثابت کردن بوبین ها بر روی سولنوئید شیر برقی هیدرولیک می باشد.
سوکت :
سوکت ها نیز بر روی بوبین بسته می شوند که وظیفه ی انتقال سیم ها به بوبین را دارند. در دو مدل ساده و چراغ دار تولید می شوند که مدل چراغ دار هنگامی که برق به بوبین وارد می شود با روشن شدن چراغ داخل خود اپراتور را از وجود برق به بوبین مطلع می سازد.
طرز کار شیر برقی هیدرولیک
در شیر برقی هیدرولیک یک هسته فرومغناطیسی تعبیه شده که قابلیت جابجایی دارد و عملکرد آن مشابه سیمپیچ عمل است. در واقع همین هسته در عملکرد کل شیر موثر است و با وارد شدن جریان برق توسط بوبین یا سلونوئید، میدانی مغناطیسی ایجاد شده و در نتیجه، هسته حرکت خواهد کرد.
بر این اساس بوبین یا سلونوئید به عنوان مهمترین بخش شیر هیدرولیک برقی شناخته شده و ورودیهای شیر را باز و بسته میکند. سلونوئید ساختاری ساده داشته و از قاب فولادی، سیمپیچ و سنبه تشکیل میشود. قاب سلونوئید به این دلیل فولادی ساخته میشود تا ورود جریان برق به سیمپیچ، خاصیت آهنربایی پیدا کند و سنبه سلونوئید به سمت قاب جذب شود.