در سیستم کشف و اعلام حریق معمولا یک تجهیز مهمی‌که استفاده می‌شود دتکتور است؛ دتکتورها به نوبه خود انواع مختلفی دارند. بیم دتکتور از جمله پرکاربردترین دتکتورهای دودی خطی هستند که در سیستم‌های اعلام حریق هم مورد استفاده قرار می‌گیرند. در رابطه با کاربرد بیم دتکتورها باید بگوییم که در انبارها، سوله‌ها یا مکان‌هایی که دارای سقف بلند هستند. بیم دتکتورها به دتکتورهای لیزری معروف هستند که می‌توانند سطح وسیعی از منطقه را پوشش دهی کنند. اجراء و راه اندازی این تجهیز نیازی به لوله کشی یا کابل کشی ندارد و این موارد همه با هم باعث شده‌اند که برای محافظت از سوله‌های وسیع و صنایع با ارتفاع بالا استفاده شوند.
بیم دتکتورها نسبت به سایر دتکتورها از کاربرد وسیع‌تری برخوردار هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. در حقیقت استفاده از این تجهیز فواید و مزایای زیادی به همراه دارد و در عین حال از ظاهری بسیار زیبا هم بهره‌مند است. در واقع این بیم‌ها عملکرد آسانی دارند و تعمیر و نگهداری آن بسیار راحت است و می‌توان از راه دور آن را کنترل کرد. از دیگر مزیت‌های این تجهیز می‌توان به قابلیت تنظیم حساسیت از راه دور، امکان تست داخلی، تعویض هوا، عدم وجود آلارم کاذب، برای مناطق مرتفع که دسترسی به آن مشکل است گزینه ایده‌آلی است و کاهش کابل کشی و… را می‌توان نام برد. توجه کنید با وجود تمام ویژگی‌های این محصول معایبی هم دیده می‌شود، یعنی در شرایط جوی نامناسب دچار خطا می‌شود و ممکن است که به درستی عمل نکند.
کاربرد بیم دتکتور
بیم دتکتور جهت تشخیص آتش و دود استفاده می شود. این سیستم‌ها به افزایش دود تا ارتفاع سقف متکی هستند. ذرات دود از هوا سنگین ترند و توسط هوای گرم اطراف خود از طریق هوای خنک تر به بالا منتقل می‌شوند.
 این هوای خنک اطراف باعث خنک شدن ستون می شود و هوای گرم محبوس شده در سقف یک بالشتک حرارتی ایجاد می کند و از رسیدن دود به سقف جلوگیری می کند. به همین دلیل تشخیص لکه و آسپیراسیون نمی تواند دود را ببیند.
 با این حال تشخیص پرتو به طور معمول ۶۰۰ میلی متر از سقف  BS5839پایین قرار می گیرد، به این معنی که احتمال دارد بالاتر از خط طبقه بندی شوند. 
بنابراین از بیم دتکتور در موارد مختلفی که احتمال وقوع آتش سوزی در آن وجود دارد استفاده می شود. در مواردی مانند نیروگاه‌های برق، صنایع مختلف، کارخانه‌ها و ساختمان‌ها و مراکز آموزشی و بهداشتی کاربرد دارد.
استاندارد نصب بیم دتکتور
فاصله بین فرستنده گیرنده بیم دتکتور و رفلکتور از۵ تا۱۰۰ متر است. پهنای مانیتورینگ به ارتفاع ناحیه‌ی حفاظتی بستگی دارد و می تواند بین ۸ تا ۱۵ متر باشد.
 حداقل فاصله بیم دتکتور از دیوار، سقف یا تیرچه و مواد موجود در ناحیه‌ی حفاظتی ۳۰ سانتی متر است. حداقل فاصله‌ی بین دو فرستنده گیرنده‌ی موازی بسته به ارتفاع ناحیه­‌ی حفاظتی از ۱ متر تا ۶ متر می‌باشد.
طراحی بیم دتکتور
آشکارسازهای دود پرتو نوری حداقل از یک فرستنده نور و یک گیرنده تشکیل شده‌اند که حساس به نور هستند. گیرنده حساس به نور، نوری را که در شرایط عادی توسط فرستنده تولید می شود، کنترل می کند. در صورت عدم دود ، نور از یک فرستنده نور به یک خط مستقیم به گیرنده منتقل می شود.
در آتش سوزی، وقتی دود در مسیر ردیاب پرتو قرار می گیرد، مقداری از نور توسط ذرات دود جذب شده یا پراکنده می شود. این امر باعث کاهش سیگنال دریافتی می شود و منجر به افزایش تیرگی نوری یعنی انتقال نور از طریق مسیر پرتو می شود. طراحی بیم دتکتور اصولا بر اساس نور است و قابلیت‌های مختلفی را دارا است.