از کابل آلومینیوم در صنعت برق برای انتقال جریان الکتریکی استفاده می شود. کابل ها دارای سیم های فلزی زیادی در داخل خود هستند و این سیم ها به حرکت جریان های الکتریکی به اطراف کمک می کنند. نکته مهمی که در انتخاب کابل های آلومینیومی باید به آن توجه کنید مقاومت الکتریکی آنهاست. کابل های با مقاومت الکتریکی پایین بهتر هستند زیرا در برابر الکتریسیته مقاومت بیشتری دارند و عمر طولانی تری خواهند داشت.
بسیاری از مردم بر این باورند که بهترین کار استفاده از کابل های مسی برای سیم کشی است، اما از آنجایی که کابل های مسی گران و سنگین هستند، گاهی اوقات می توانند در مدار مشکل ساز شوند. به همین دلیل، بسیاری از افراد به جای آن خرید کابل آلومینیومی را ترجیح میدهند. کابل های آلومینیومی دارای ویژگی های فیزیکی منحصر به فرد و ساختار متنوعی هستند که آنها را برای سیم کشی در مدارهای مربوط به برق بسیار محبوب می کند.
وقتی صحبت از ساخت کابل های الکتریکی می شود، مس انتخاب خوبی است زیرا مقاومت کمی دارد و رسانایی بالایی دارد. با این حال، وقتی صحبت از ساخت کابل برای اندازه های بزرگتر می شود، مس بسیار سنگین و گران است، بنابراین می توان به جای آن از آلومینیوم استفاده کرد. این کار نصب و پردازش را آسان تر می کند و قیمت کابل آلومینیومی به مراتب کمتر از کابل مسی است.
سیم و کابل مورد استفاده در تولید به سه قسمت هادی، غلاف و پوشش عایق الکتریکی تقسیم می شوند. برخی از کابل ها دارای هسته هادی مسی هستند، در حالی که برخی دیگر دارای هسته هادی آلومینیومی هستند. اگرچه فلز آلومینیوم رسانایی الکتریکی کمتری نسبت به فلز مس دارد، اما همچنان می تواند در شبکه های انتقال و توزیع برق مفید باشد.
انواع کابل آلومینیوم
در بخشهای قبل کابلهای برق را به دو دسته آلومینیوم و مس تقسیم کردیم و باتوجه به موضوع بحث که کابل آلومینیوم است، در ادامه انواع این کابل را مورد بررسی قرار میدهیم.
کابل آلومینیوم خودنگهدار
کابل آلومینیوم خودنگهدار بیشتر در سیستمهای برق تک فاز و سه فاز مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه این کابلها انتقال جریان برق از پستهای برق به مکانهای صنعتی، خانگی، کشاورزی و تولیدی است.
کابل آلومینیوم زمینی
کابل زمینی که ولتاژ نامی 0.6 تا 1 کیلو ولت دارد نوعی کابل با هادی آلومینیوم است. این کابل میتواند متشکل از 2 تا 5 رشته از هادیهای مفتول و نیمه افشان باشد. همچنین لازم به ذکر است که کابلهای آلومینیوم زمینی استفاده پرکاربردی در پروژههای صنعتی برای انتقال نیرو و برق رسانی با ولتاژ پایین دارند.
کابل آلومینیوم هوایی
این نوع کابلها همانطور که از نامشان پیداست، در محیطهای خارجی نظیر تیرهای چراغ برق استفاده میشوند و به سه دسته تقسیم میشوند که شامل کابل هوایی AAAC ،ACSR ،ACC میباشد که هرکدام ویژگیها و کاربردهای مختص به خود را دارند.
کاربرد کابل آلومینیوم
کابل آلومینیومی انواع مختلفی دارد و از این رو کاربردهای بسیاری در صنعت دارد. تولید انواع ترانسفورماتور و موتورهای ولتاژ یکی از مهمترین کاربردهای کابل آلومینیومی است که از کابل قدرت آلومینیومی 1 رشتهای استفاده میشود. یکی دیگر از کاربردهای کابل آلومینیومی سیمکشی است. با توجه به اینکه از نظر اقتصادی قیمت کمتری نسبت به مس دارد و از رسانایی خوبی برخوردار است در سیمکشیهای مختلف ساختمانها و حتی در ساخت قطعات الکترونیکی و الکتریکی نیز کاربرد دارد. کاربرد کابل آلومینیومی در صنعت بسیار متنوع است و به طور کلی شامل موارد زیر است:
تولید انواع ترانسفورماتور و موتورهای ولتاژ: از کابل آلومینیومی در تولید انواع ترانسفورماتورها استفاده میشود.
تولید آنتن: آلومینیوم قدرت رسانایی بالایی دارد و برای تولید آنتن تلویزیون به کار میرود.
شبکه آب و برق: از کابل آلومینیومی نیز در شبکه آب برای کابلکشی استفاده میشود.
چراغ برق: کابل آلومینومی مقاومت و انعطاف پذیری بالایی دارد و به همین دلیل در چراغهای پارکی و تیر چراغ برق استفاده میشود.
توزیع و انتقال نیرو: از کابل آلومینیومی برای توزیع و انتقال نیرو با ولتاژ پایین استفاده میشود.
دفن در زمین: یکی دیگر از کاربردهای کابل آلومینیومی دفن در زمین است که برای تاسیسات مختلف کاربرد دارد. این کابلها به عنوان کابل زره دار شناخته میشوند و در مقابل ضربه و وارد شدن فشار کاملا مقاوم هستند.
سیستمهای کشاورزی و صنعتی تولیدی: کابل آلومینیوم در صنعت کشاورزی و صنایع تولیدی محتلف استفاده میشود این کابلها به عنوان کابل خودنگهدار شناخته میشوند و با عایق XPLE در فشار بالای بخار آب کراسلینک میشوند به همین دلیل مقاومت خوبی دارند.